Hushållsekonomi under Coronapandemin

Trots att många drabbats ekonomiskt under coronakrisen så finns det också många som fått ökade möjligheter att förbättra sin ekonomi under denna våren och sommaren. Många företag låter sina anställda jobba hemifrån. Detta kan innebära att du får mer över i plånboken varje månad.

Att jobba hemifrån innebär att du sparar mycket pengar varje månad. Om du brukar ta bilen eller åka kollektivt till jobbet så sparar du lätt in en tusenlapp eller två. Du kommer heller inte att lägga ut lika mycket pengar på luncher om du brukar äta dessa ute i vanliga fall. Den där extra caffelatten du brukar köpa på väg till kontoret plockar på en hel del på en månad. Och när vi jobbar kan det också bli en hel del småköp på väg hem från jobbet.

I coronatider har vi istället vant oss vid att storhandla eller beställa hem maten. Då handlar vi inte så mycket onödigt och vi gör inte heller de där småköpen.

En annan sak som många sparar in på just nu är klädinköp. Dels kan en del detta bero på rädsla för att göra av med pengar. Men till stor del beror detta nog på att vi inte vill gå i butiker. Många är inte så vana vid att handla kläder på nätet och avvaktar därför med klädinköp tills krisen klingar av och vi åter igen vågar riskera trängsel.

Semester i coronatider

Även semesterperioden kan innebära att det inte går åt lika mycket pengar som vanligt. Barnfamiljer brukar gärna besöka olika evenemang och nöjesparker, men i år är allt stängt och därför går det inte åt lika mycket pengar. Många har också valt bort restaurang- och krogbesök och kan spara tusenlappar på detta. Resor och logi är dyrt i Sverige så att vi semestrar inom landet i år innebär inte att de kostnaderna blir lägre. Iallafall inte om vi väljer att bo på hotell. Men många väljer bort detta i år och stannar på hemorten och då blir kostnaden låg.

Så även om det ser dystert ut för en hel del löntagare och företagare så är det långt ifrån alla som drabbats ekonomiskt. Men det gäller att du som enskild person tänker på att lägga undan pengar nu när det finns att ta av. Det kan komma sämre tider senare så passa på att spara nu när det går.